Veel Nederlandse wintersporters pakken op het moment de koffers om op wintersport te gaan. Vele daarvan kiezen ervoor om met de auto richting hun vakantiebestemming te gaan. Waar veel vakantiegangers niet aan denken is om passende sneeuwkettingen mee te nemen, dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Bovag.

Hoge boetes tot wel 5000 euro

Daar komt nog eens bij dat zes procent van de wintersporters met zomerbanden de rit maakt richting de besneeuwde skigebieden. Dit is niet erg slim, want volgens de brancheorganisatie Bovag lopen automobilisten hierdoor risico op enorm hoge boetes die wel tot 5000 euro kunnen oplopen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1002 Nederlandse wintersporters die met de auto op wintersport gaan. Daaruit blijkt dat 21 procent van de vakantiegangers die wél sneeuwkettingen meeneemt, niet zeker weet of de kettingen überhaupt wel passen om hun eigen banden.

Jaarlijks gaan er gemiddeld 1 miljoen Nederlanders op skivakantie. 85 procent gaat met de auto. Omgerekend komt dit alles neer op 120.000 Nederlanders die zonder sneeuwkettingen naar de wintersport gebieden afreizen.

Zo’n 160.000 mensen nemen wel sneeuwkettingen mee, maar hebben geen idee of deze de juiste maat hebben voor hun banden. Een schrikbarend aantal van 50.000 mensen gaat op skivakantie met de auto met alleen zomerbanden. Uiteraard kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

Advies van de Bovag

Brancheorganisatie Bovag adviseert om de banden voorafgaand van de reis te controleren op profieldiepte. Daarnaast is het verstandig om de sneeuwkettingen van te voren te passen én het is sowieso geen overbodige luxe om te oefenen met het monteren van de sneeuwkettingen. Tijdens de krokusvakantie in februari gaan er weer een hoop mensen op de wintersport. Belangrijk is dan ook om het bovenstaande advies ter harte te nemen en uit te voeren voor jouw eigen veiligheid.

Bron: Bovag