Vraagt u zich wel eens af wat kost de hulp van een advocaat bij een geschil? De Consumentenbond benaderde 460 advocatenkantoren en slechts 8% gaf inzage in zijn tarieven.

Een klacht over een product of dienst kan zomaar in een geschil uitmonden. Er zijn dan verschillende opties om je recht te behalen, zo bestaat er een rechtsbijstandverzekering en gesubsidieerde rechtsbijstand. Je kan natuurlijk ook zelf een advocaat inschakelen. De gemiddelde uurprijs is ruim €200. In het onderzoek van de Consumentenbond loopt dit tarief uiteen van €127 tot €320. De uurprijs is afhankelijk van de ervaring van de advocaat en hoe complex de zaak is.

Totaalprijs

De totale kosten welke je kwijt bent aan advocaatkosten verschilt per kwestie en de stappen die jij je advocaat laat zetten. De 38 advocatenkantoren die meewerkten aan het onderzoek rekenen gemiddeld €350 voor een beoordeling van het geschil en een juridische brief aan de tegenpartij. Alleen hulp bij een proces bij de geschillencommissie kost gemiddeld €1450 en bij een rechtszaak €2250. Daar komen andere kosten, zoals bijvoorbeeld griffierecht, nog bij. In kleinere consumentenzaken, zoals een conflict met een incassobureau om een rekening van een paar honderd euro wegen de kosten vaak niet op tegen het financiële gewin.

Btw en andere onkosten

Let op dat de advocaatkosten inclusief 21% btw zijn. De helft van de advocaten in het onderzoek gaven de prijzen op exclusief btw. Ook rekenen sommige kantoren bovenop het uurtarief ‘kantoor en andere onkosten’ van 5% of 6%. Op die manier ben je flink duurder uit dan je in eerste instantie denkt.. De helft van de kantoren vermeldt de tariefinformatie niet op de website.

Bron: Consumentenbond