Met liefde leen je je auto uit aan vrienden of familie, maar wat gebeurt er als de auto met schade terugkomt? Welke acties moet je dan ondernemen?Gelukkig ben je wel verzekerd ook al rijd een andere bestuurder dan jij schade met je auto. Je verzekerd namelijk de auto en niet de bestuurder.

Maar mocht het je overkomen hou dan rekening met de volgende dingen:

1. Het is en blijft jouw verantwoording

Wanneer je je auto uitleent blijf je verantwoordelijk voor wat ermee gebeurt. Stel dat je zoon toch een paar biertjes te veel drinkt voor hij in de auto stapt, dan zal je verzekeraar de schade op jou verhalen. Je WA-verzekering keert wel gewoon uit aan de tegenpartij. Echter, omdat de bestuurder destijds dronken was, ben je eigenlijk niet verzekerd en klopt de verzekeraar bij jou aan om de schade terug te betalen. 2. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan is de schade aan jouw auto dus niet gedekt

Als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten, dan is schade aan je eigen auto niet verzekerd. Als iemand anders met jouw auto tegen een paaltje rijdt, moet je de schade in dit geval zelf betalen. Het is niet mogelijk om de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van degene die de auto heeft geleend, want schades met een motorvoertuig vallen niet onder deze verzekering.

3. Als er schade wordt geclaimd gaat dat altijd ten koste van jouw schadevrije jaren

De geclaimde schade gaat altijd ten koste van jouw schadevrije jaren. Ook als iemand anders in jouw auto reed. Hiermee verlies je dus (een deel van) je no-claimkorting en ga je meer premie betalen. 

4. Je auto niet te vaak uitlenen

Je bent alleen verzekerd met je eigen autoverzekering als het uitlenen incidenteel is. Leen je je auto vaak of voor langere tijd uit, dan moet je dit doorgeven aan je verzekering. Zij zullen de premie aanpassen aan de bestuurder aan wie je de auto uitleent.

5. De boetes die gereden worden zijn voor jou

Elke flitspaal registreert een boete op kenteken. En dat kenteken staat op jouw naam. Jij moet dus onderling gaan regelen dat de persoon die de boete heeft gereden ook de boete aan jou terug betaald. Als de boete te laat wordt betaald maakt het de CJIB niet uit wie in de auto heeft gereden, want hij staat op jouw naam.