Veel mensen zijn benieuwd naar de gevolgen van de BKR registratie bij hun mobiele abonnement. Bij abonnementen waarbij een mobiele telefoon wordt verstrekt boven 250 euro wordt er per 1 mei 2017 een BKR registratie gemaakt. De registratie geldt alleen voor de afbetaling van de mobiele telefoon, niet voor de maandelijkse kosten voor bellen, sms’en en het gebruik van mobiel internet.

Gevolgen telefoonabonnement voor hypotheek

Voor uw telefoon op afbetaling krijgt u een positieve BKR registratie. Bij het aanvragen van een hypotheek kijkt de hypotheekverstrekker of u een BKR registratie heeft. De registratie kan gevolgen hebben op de hoogte van de lening die men kan verkrijgen. De BKR registratie is in het leven geroepen om te voorkomen dat consumenten leningen aangaan die zij eigenlijk niet kunnen betalen. Door het verplicht stellen van onder andere de toetsing bij Stichting BKR kunnen kredietverstrekkers bepalen of men voldoende financiële capaciteit heeft om betalingen te voldoen. Hiermee wordt voorkomen dat consumenten betalingsproblemen krijgen. In veel gevallen wordt er ook een zogeheten leentoets gedaan om te bepalen of iemand voldoende inkomen heeft. Deze toetsing vindt niet bij Stichting BKR plaats.

Positieve of negatieve BKR registratie bij telefoonabonnement?

Meer dan de helft van de Nederlanders kan rood staan en/of heeft een creditcard. Wanneer iemand rood kan staan of een creditcard bezit krijgt diegene automatisch een positieve BKR registratie. Dat geldt per 1 mei 2017 ook voor de telefoons op afbetaling boven de 250 euro. Een positieve BKR registratie kan invloed hebben op de hoogte van uw toekomstige lening, bijvoorbeeld een lening bij een hypotheekverstrekker. Consumenten zijn verplicht om de hypotheekverstrekker in te lichten over alle leningen die ze op dat moment hebben lopen. De hypotheekverstrekker checkt vervolgens bij Stichting BKR of zij de juiste informatie hebben doorgekregen.
Wanneer u de lening niet tijdig, volgens de afgesproken termijnen, afbetaalt, kan het zijn dat u een negatieve BKR registratie krijgt. Voordat dit gebeurt ontvangt u eerst herinneringen, aanmaningen of andere waarschuwingen. Vervolgens brengt de kredietverstrekker u op de hoogte dat zij een negatieve registratie bij Stichting BKR gaan plaatsen.De negatieve registratie heeft gevolgen voor het verkrijgen van nieuwe leningen en kredieten. Als u netjes uw maandelijkse kosten voor de afbetaling van uw telefoon betaalt krijgt u geen negatieve BKR registratie.


Bron van dit artikel: BKR