Het minimumloon is ‘jarig’ het CBS heeft daarom een onderzoek op het bedrag losgelaten. En wat blijkt: meer dan een op de twintig werknemers in Nederland verdient nog steeds het laagste bedrag dat een werkgever moét uitbetalen.

GULDEN NAAR EURO

Zaterdag is het precies vijftig jaar geleden dat het wettelijk minimumloon van kracht werd. Dat was toen nog 611,70 gulden per maand, nu komt dat neer ca. 278 euro. Sinds 1 januari dit jaar geldt voor mensen met voltijdswerk maandelijks werk een minimum van 1615,80 euro bruto.

BANEN

Vooral werknemers in de verhuur en zakelijke diensten, zoals uitzendkrachten, verdienen vaak het minimumloon. Ook in de horeca verdienen veel mensen het minimumloon. Verder blijkt uit de analyse van het CBS dat het jongere werknemers of juist 65-plussers zijn die het met een minimumloon moeten doen. Mensen die geen Nederlandse nationaliteit hebben zijn doorgaans ook vaker de klos.

ZORGELIJK

CNV vindt het zorgelijk dat er steeds meer mensen bij komen die werken voor een minimumloon. Want, zo zegt de vakbond: het aantal banen is de laatste jaren behoorlijk toegenomen, maar het percentage mensen met een minimumloon blijft maar rond de 6 procent hangen. Dat is vreemd, want het percentage zou omlaag moeten gaan wanneer het beter met de economie gaat, zodat werknemers kunnen profiteren van de winst.

Bron: Metro