Iedereen zou er in koopkracht op vooruit gaan in 2019, dit beloofde het huidige kabinet. Velen merken daar nog niets van. Loon, AOW of uitkering zijn wel wat hoger, maar daarentegen zijn de energierekening, zorgkosten en boodschappen ook duurder.

1. Over te stappen

Energiemaatschappijen, aanbieders van televisie, internet en telefonie hebben meestal mooie kortingsacties voor nieuwe klanten. ’Slapende klanten’ betalen sowieso de hoofdprijs. Het loont zo goed als altijd de moeite om over te stappen. Het kost soms een beetje moeite, maar levert snel elke maand een paar tientjes op.

Vergelijk prijzen op onze site ENERGIE, TELEFOON, INTERNET EN TV, HYPOTHEEK, AUTOVERZEKERING en zelfs je REISVERZEKERING om te weten of jouw abonnement ook goedkoper kan. Klik op het onderwerp wat jij wilt vergelijken en doe hier je voordeel mee!

2. Bespaar op boodschappen

De btw op veel boodschappen is aanzienlijk verhoogd, hierdoor zijn ze wat duurder geworden. Toch is het gemakkelijk om te besparen bij de boodschappen. Door beter op aanbiedingen te letten, of naar een goedkopere supermarkt te gaan en bij voorkeur het goedkopere huismerk te kiezen, kun je al veel besparen.

Zelf koken is goedkoper dan kant-en-klare groentezakjes of maaltijden kopen. Ook kan je vlees of vis, wat vaak flink duurder is, een paar keer per week vervangen voor een goedkopere eiwitbron als peulvruchten. Let ook op producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten deze zijn vaak afgeprijsd, terwijl er natuurlijk niets mis mee is. Koop vooral groente die in het seizoen zijn: dat is goedkoper en vaak ook nog gezonder.

Je bespaart ook door af en toe grotere hoeveelheden te koken en maaltijden in te vriezen. Op het moment dat je echt geen zin hebt om te koken, kun je dan iets ontdooien en hoef je het niets te laten bezorgen.

3. Verkoop ongebruikte spullen

Vaak hebben we ontzettend veel spullen in huis die we nooit gebruiken. elektrische apparaten die we ooit één keer nodig hebben gehad, boeken die allang zijn uitgelezen, cadeautjes die niet goed in de smaak vielen.

Neem eens de tijd om je ongebruikte spullen die nog in goede staat zijn mooi te fotograferen en verkoop ze op Marktplaats of in Facebookgroepen die speciaal voor dit doel zijn opgericht.

En als je iets nodig hebt, kijk dan eerst of je het misschien kunt lenen van iemand binnen je omgeving of dat je het misschien tweedehands op de kop kunt tikken.

4. Houd bij wat je uigeeft

Als je geld wilt overhouden om bijvoorbeeld te sparen, kan je het beste bewuster worden van je uitgaven. Houd alles bij in een boekje, excelbestand of een speciale app. Dan weet je wat je vaste lasten zijn en wat je wekelijks overhoudt.

Maak direct zodra je salaris of uitkering binnen is een bedrag over naar je spaarrekening en verdeel de rest van wat er over is door 4,5. Nu weet je wat je wekelijks kunt besteden. En houd je daar ook aan. Een van de manieren om dit te doen, is je weekbudget te pinnen en alleen contant geld uitgeven.

Door al je uitgaven op te schrijven, zie je snel waarop je kunt besparen. Koop jij bijvoorbeeld vaak koffie, snacks of lunch je buiten de deur? Kijk dan of je hier op kunt besparen. Op je maandbasis bespaar je dan al snel een fiks bedrag.

5. Breng je energieverbruik omlaag

De prijs van gas is dit jaar flink gestegen. Dat betekent dat het nog meer de moeite loont om op energie te besparen. Verwarm uitsluitend de ruimtes waar je bent en houd ramen en deuren gesloten. Draai de thermostaat een uur voordat je gaat slapen omlaag. Kijk of je oude en onzuinige apparaten niet beter kunt vervangen voor nieuwe zuinigere apparaten. Kijk of jij je huis kan isoleren.

Bron: De Telegraaf