Het aantal overgesloten hypotheken is in 2018 met 85% gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor. Er wordt verwacht dat de stijging ook in 2019 door zal zetten.

In het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal oversluitingen al met 92% ten opzichte van diezelfde periode in 2018. Volgens de hypotheekbemiddelaar is de historisch lage hypotheekrente voor veel mensen reden om hun hypotheek over te sluiten.

Vooral 55-plussers kiezen er voor om over te sluiten. Zij zijn goed voor 44,5 procent van alle oversluitingen. De andere leeftijdscategorieën, van 45 tot 55 jaar, van 35 tot 45 jaar en van 25 tot 35 jaar, zijn goed voor respectievelijk 29,8 procent, 20,5 procent en 5,2 procent van de oversluiters.Wil je ook besparen op je hypotheek? Laat het vrijblijvend berekenen.

Grote steden zien veel oversluitingen

Er wordt gesignaleerd dat ook oversluiten in de grotere steden afgelopen jaar aan populariteit wint. In Amsterdam was een groei van 57 procent te zien, in Utrecht 69% en in Rotterdam 84%. In Den Haag was de toename zelfs 117%.

Aangezien de hypotheekrente al lange tijd historisch laag is, is oversluiten nog steeds erg gunstig. Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen nu en twee jaar afloopt. Dit komt doordat de boete die ze aan hun geldverstrekker moeten betalen niet meer zo hoog is.

Bron: Nu.nl