Geld besparen door goedkope producten aan te schaffen. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn. En dat is het in sommige gevallen ook. De intentie om geld te besparen is er, maar is het product dat je gaat kopen wel geschikt om op te bezuinigen?

Er zijn verschillende valkuilen bij geld besparen, lees hier welke;

1 – Geen financieel overzicht

Door elke maand te kijken wat er inkomt en wat je verwacht uit te geven, houd je grip op je budget. Het belang van een financiële buffer is tegenwoordig groter dan ooit. Zorg dus dat je aan het eind van de maand een bedrag overhoudt, zodat je kunt sparen en je buffer kunt laten groeien. Bespaar bijvoorbeeld op je abonnementen en vaste lasten of je boodschappen.

2 – Alle verleidingen kosten geld

Verleidingen kunnen bij iedere persoon anders zijn. Of je nou een kick krijgt van het shoppen van kleding, helemaal lyrisch bent van het bezoeken van je favoriete voetbalclub of dat je een euforisch gevoel krijgt bij uit eten gaan.Weet van jezelf waar jij een zwak voor hebt en onderdruk deze gevoelens door voor jezelf duidelijk te maken wat je per maand maximaal aan je verleidingen uit wilt geven. Een shirtje minder, een wedstrijd of diner missen is echt niet het einde van de wereld…

3 – Let op, geld lenen kost geld

De gedachte is vaak: ‘’Nu leen ik eventjes bij en later als ik meer geld verdien betaal ik het weer terug’’. Maar wat gebeurt er als je geen baan kunt vinden? Of als je om een andere reden niet in staat blijkt om de schuld terug te betalen?

Zeker voor young professionals of beginnende gezinnen is het de bedoeling dat ze vroeg of laat een huis gaan kopen. Met een schuld, bijvoorbeeld van het bijlenen, is het mogelijk dat je later geen hypotheek kunt krijgen. Je kunt van je opgebouwde schuld dus je hele leven last houden.

4 – Goedkoop is duurkoop bij producten

Het is leuk om goedkope producten te kopen omdat het geen pijn doet aan de portemonnee. Dat het product dan vaak niet lang meegaan accepteren we.

Maar als een duurder product niet lang meegaan accepteren we dat niet. Denk hierbij aan een mobiele telefoon, tablet of een nieuwe auto. Maar ook deze duurdere producten willen we voor het laagste prijskaartje aanschaffen. Maar dat kan ook weer betekenen dat het product vaker sneller kapot gaat.

En de kosten van het repareren van zo’n product kunnen weer oplopen tot in de honderden euro’s. Het is bij deze duurdere producten dus beter om wat meer te investeren zodat je een volwaardig product hebt.

5 – Goed is duurkoop bij diensten

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schilder voor je huis. Als je perse opzoek gaat naar een goedkope schilder heb je vaak kans dat deze schilder niet genoeg ervaring heeft en veel foutjes maakt bij het schilderen van je huis. Met als gevolg dat het nog een keer opnieuw gedaan moet worden door een vakman wat je uiteindelijk op meer kosten jaagt.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Een duur bedrijf hoeft niet per se goed te zijn in het werk wat ze doen. Het is daarom altijd verstandig om je goed in te lezen in het bedrijf of de persoon waarmee je in zee gaat. Wat hebben zij eerder al gedaan waaruit blijkt dat ze de skills hebben die jij zoekt? Lees ook reviews van klanten, dit kan je ook vaak een goed beeld geven.

Wil je nog meer besparen? Bekijk dan onze vergelijkers;

Bron van dit artikel: Cashflow.nl