Het mooie weer komt er weer aan, dat hebben we gemerkt het weekend. Het gaat ineens schijnen en je hebt geen tijd om nieuwe zonnebrandcrème te kopen dus je pakt de oude creme uit de kast, maar is dat wel goed?

Zonnebrandcrème 12 maanden houdbaar?

Ann Lievens van Test-Aankoop: “Op de meeste zonnecrèmes staat dat ze tot twaalf maanden na opening goed blijven. De zonnecrème die je vorige zomer bent beginnen te gebruiken, is volgens die redenering dus bijna rijp voor de vuilnisbak.”

Zonde, vindt Lievens, en daarom nam ze met Test-Aankoop vorig jaar de proef op de som. “We testten vijf kwalitatieve zonnecrèmes met beschermingsfactor (SPF) 50+ voor kinderen: Eucerin Kids Sun, Nivea Sun Kids, Garnier Ambre Solaire Kids, Solait Kids en Aptonia Kids. Een jaar later testten we ze opnieuw, nadat we de omstandigheden op vakantie nagebootst hadden (bewaring bij een lage temperatuur zoals in het vliegtuig, bij hoge temperaturen en in de zon, regelmatig openen gedurende twee weken …). Uit de test bleek dat alle producten nog altijd een beschermingsfactor (SPF) 50+ en doeltreffende uv A-bescherming boden. “

“Onze test toont dus aan dat zonnecrèmes mogelijk langer bruikbaar blijven.”

Er is natuurlijk wel een belangrijke voorwaarde:

Let er op dat je de zonnecrème goed bewaart. “Laat hem na gebruik niet openstaan en zet de fles of tube in de schaduw. Bewaar hem na de vakantie bij kamertemperatuur op een droge en koele plaats uit de zon.Twijfel je of de zonnecrème nog goed is, ruik er dan eerst eens aan. Als hij stinkt, kan je hem beter weggooien. Kijk ook naar de textuur. Als de crème niet meer egaal is en er vreemd uitziet: weg ermee! Maar als die nog hetzelfde lijkt, kan je hem probleemloos verder gebruiken.”

Bron van dit artikel: test-aankoop.be