De koffie en cake bij een uitvaart worden steeds vaker ingeruild voor een borrel met lekkere hapjes. Zwarte kleding en klassieke muziek zijn ook niet meer van deze tijd. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat afscheid nemen van een dierbare wel wat minder plechtig mag.

Meer dan de helft van de mensen wil dat er bij zijn of haar afscheid wordt het glas geheven op het leven, dit alles blijkt uit onderzoek onder bijna 2400 Nederlanders. Voornamelijk de jongere generatie (18 tot 30-jarigen) gaat liever voor een borrel met hapjes, daar kiest 83 procent voor. Al zijn de verschillen tussen de generaties groot: tachtig procent van de 75-plussers geeft toch de voorkeur aan gewoon koffie en cake na de dienst.

Na afloop iets met elkaar drinken hoort erbij

Er zijn grote regionale verschillen. Zo is de toost op het leven erg populair in Flevoland (68,6 procent) en Noord-Holland (68 procent), en dat terwijl maar liefst 67,3 procent van de Groningers blijft bij koffie en cake. De Groningers willen ook graag een open kist tijdens de dienst. Ruim 72 procent kiest daarvoor, terwijl het gemiddelde in Nederland, zo’n 77 procent een dichte kist wil.

Verschillen in de regio zijn ook terug te zien in de vraag of mensen begraven of gecremeerd willen worden. Landelijk kiest zeventig procent van de ondervraagden voor crematie. In Limburg is dat het hoogst met zelfs bijna tachtig procent, terwijl een kleine meerderheid 54,9 procent in Drenthe begraven wil worden. Jongeren kiezen het meest voor cremeren: 15,8 procent wil een begrafenis. In de categorie 75 jaar en ouder is dit wel nog 57,5 procent.

Dat mensen steeds vaker kiezen voor cremeren, is omdat ze nabestaanden niet willen opzadelen met het onderhoud van een graf. Je ziet dat begraafplaatsen steeds vaker onderhoud aanbieden en daarvoor dan ook kosten in rekening brengen.

Mensen vergeten nu wel vaak dat hun nabestaanden moeten besluiten wat er met de as gaat gebeuren. Krijgt de urn een plek bij een begraafplaats, gaat de urn mee naar huis of wordt de as verstrooid? Dit is een lastige keuze, die mensen nog steeds vaak vergeten te bespreken.  

Heeft u al een uitvaartverzekering? Klik hier voor onze handige uitvaartkostencalculator.

Bron: AD