Jij kan met een kleine maatregelen zo’n 41 kilo eten per persoon per jaar van de afvalbak redden. Dat is goed voor het milieu en jouw portemonnee.

Grofweg 90 procent van de mensen weet dat het belangrijk is om minder eten te verspillen, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Gezinnen met jonge kinderen blijken de grootste verspillers. Toch geeft ruim drie kwart de eigen motivatie om voedselverspilling tegen te gaan een 8 of hoger op een schaal van 1 tot 10.

“De bewustwording is het afgelopen jaar zeker toegenomen”, zegt Toine Timmermans, directeur van de Stichting tegen Voedselverspilling. “Nu is het belangrijk dat mensen de daad bij het woord voegen.” Om die reden is begin maart de campagne Hoe #verspillingsvrij ben jij? gestart.

De Stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ geeft dan ook 6 goede tips om voedselverspilling tegen te gaan:

1. Check

Check je voorraad. Wat moet eerst op? Check dus altijd je keukenkast, koelkast en vriezer vóórdat je boodschappen doet; zo koop je geen dingen die je al in huis hebt. Weinig tijd? Maak dan snel een foto van je koelkast en voorraadkast. Handig voor in de winkel!

2. Plan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een planning voor meerdere dagen en schrijf op een boodschappenlijstje wat én hoeveel je nodig hebt. Zo koop je niets te veel en verspil je minder voedsel.

3. Meet

Precies genoeg rijst of pasta koken? Weeg dan je porties af. Om rijst af te meten kun je een kopje gebruiken: 1 koffie kopje is ongeveer genoeg voor 1 persoon. Of gebruik het handige Eetmaatje voor het afmeten van de juiste porties rijst, pasta en couscous.

4. Kijk, ruik, proef

THT en TGT: wat is het verschil? De TGT-datum (te gebruiken tot) staat op bederfelijke producten zoals vlees en vis. Eet deze producten voor de datum op. De THT-datum (ten minste houdbaar tot) staat op producten die minder snel bederven, zoals melk of droge pasta en rijst. Na de datum kun je het vaak nog veilig eten. Test de kwaliteit door te kijken, ruiken en proeven.

5. Controleer

Zet je koelkast op 4°C. Dit is de ideale koelkasttemperatuur. Producten blijven dan langer goed en bacteriën en schimmels krijgen nauwelijks kans om te groeien.

6. Bewaar

Hoe kan ik brood lang goed houden? Kan ik dit geopende potje olijven nog gebruiken? En hoe lang blijft de zalm goed in de koelkast? Gebruik de online Bewaarwijzer en vind het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Heb je iets over? Vries het in of zoek er een lekker recept bij!

Goed voor het milieu en de portemonnee

Het tegengaan van voedselverspilling is volgens Van Dooren, na minder vlees eten, één van de effectiefste maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook Timmermans beaamt dit. “6 procent van onze klimaatgerelateerde uitstoot wordt geproduceerd om voedsel te maken dat we niet gebruiken.”

Het tegengaan van voedselverspilling is volgens hem dan ook veel nuttiger dan het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen, om maar iets te noemen. Het probleem? “Achter zonnepanelen en warmtepompen zitten bedrijven die daar geld aan kunnen verdienen. Bij het verminderen van voedselverspilling zijn geen directe belanghebbenden.”

Ook voor de portemonnee is het goed om minder voedsel te verspillen. Door beter om te gaan met eten kunnen mensen jaarlijks gemiddeld 145 euro per persoon besparen. Volgens van Dooren is dat dan ook de reden dat mensen met een lager inkomen bijna twee keer zo weinig voedsel verspillen als mensen die bovenmodaal verdienen.

Het doel van de campagne is duidelijk: voedselverspilling in 2030 halveren. Al draagt niet alleen de consument daar verantwoordelijkheid voor. “De consument heeft de meeste impact, omdat zijn of haar afvalbak vaak het eindstation van voedingsmiddelen is. Toch zullen alle partijen in de voedselketen consumenten moeten helpen die besparing te realiseren, bijvoorbeeld door de portiegrootte en verpakkingen aan te passen.”

Artikel bron: Nu.nl, Sublime.nl

Bespaar nog meer in je portemonnee: