Van alle gekte die nu heerst rondom de woningmarkt profiteren ouderen het meest. Mensen van 60 jaar en ouder die al lang een woning bezitten verkopen in deze tijd hun woning met veel winst en besluiten kleiner te gaan wonen. Volgens de cijfers van Hypotheken Data Netwerk nemen de senioren uit de verkoop van hun huis ongeveer 50% overwaarde mee om het volgende huis te financieren.

Volgens een onderzoek van adviesketen De Hypotheker in 2018 is de verhuiswens groot onder de senioren. Een deel zegt hun huis te willen verkopen of zelfs te willen gaan huren. Meer dan de helft verwacht daar wel een behoorlijke winst van minstens een ton mee te halen.

Starters keren de woningmarkt de rug toe

Dit bevestigen de cijfers van HDN: het aantal starters liep vorig jaar met 9,4 procent terug. En de meest logische verklaring is de steeds maar stijgende huizenprijzen. De prijzen liepen vorig jaar gemiddeld op met 8,5 procent naar 336.698 euro.

,,Mede daardoor was het voor starters lastig een geschikt koophuis te vinden die zij ook financieel rond konden krijgen”, geeft HDN aan.

Taxatiebureau Calcasa becijferde dat voor de starters met een jaarinkomen van 32.600 euro slechts 5 procent van de koopwoningen betaalbaar is.

De hypotheekaanvragen zijn in 2018 gedaald

Als de oversluiters niet worden meegerekend bij het aantal hypotheekaanvragen van 2018 is het aantal aanvragen ten opzichte van 2017 met 3,1 procent gedaald.

Energielabel

Wat een opvallende constatereing is die HDN doet is dat de interesse in woningen met een energielabel is gestegen. Het energielabel is verplicht sinds 2015. Volgens HDN speelt het rentevoordeel op een energiezuinige woning en de ruimere financieringsmogelijkheden bij energiebesparende maatregelen daarbij een rol.

Bron: Algemeen Dagblad