De stroom- en gasprijzen liggen in Nederland ver boven de Europese gemiddelde prijs. Voor stroom betalen we ruim 28 procent meer dan de gemiddelde Europeaan, voor gas is dat 19,7 procent meer. Een en andert blijkt uit een analyse op basis van cijfers uit de Household Energy Price Index in 32 Europese landen.

Vooral het Nederlandse gastarief is buitengewoon hoog en dat hebben Nederlandse huishoudens vooral te danken aan de hoge belastingen, 53 procent van onze totale gasrekening bestaat uit energiebelasting en btw. In geen enkel ander Europees land is dit aandeel zo groot.

Een Nederlands huishouden betaalt 0,76 euro per kubieke meter gas. De gemiddelde gasprijs in de 32 onderzochte landen ligt op 0,61 cent per kubieke meter. Inwoners van directe buurlanden België (55 eurocent per kubieke meter gas) en Duitsland (56 cent) betalen nog minder.Alleen Zweden – met het hoge bedrag van 2,14 euro per m3 – Zwitserland (1,03 euro), Denemarken (0,93 euro) en Italië (0,79 euro) zijn duurder dan Nederland.

De Europese gasprijzen zijn sterk afhankelijk van vraag en aanbod. Ook het weer en transportkosten spelen een belangrijke rol. Zo gaat in Zweden een derde van de kosten op aan transport en netwerkbeheer. Dat komt vooral vanwege de enorme afstanden die het gas moet afleggen.

Volgens peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bestaat 53,2 procent van een Nederlandse gasrekening uit energiebelasting en btw. Dat is nergens zo hoog. Mede door hogere belastingen op gas, subsidies op isolatie en duurzame verwarming wil de overheid per 2050 een aardgasvrij Nederland realiseren.

Stroom

Voor stroom betalen we In Nederland gemiddeld 0,23 euro per kWh stroom. Dat is 28 procent meer dan het gemiddelde Europese stroomtarief van 0,18 euro per kWh.

Denemarken en Duitsland behoren met een stroomtarief van 0,31 euro per kWh tot de duurste landen in Europa. Nederland staat qua stroom op de 8ste plaats. 32,4 procent van het stroomtarief bestaat uit belastingen.

Goedkoper

Wil jij zien of je ondanks de hoge belasting toch goedkoper uit kan zijn bij een andere energieleverancier? Klik dan nu hier om jouw energiekosten te laten vergelijken bij onze Regionale dienst energiecalculatie.

Bron: AD