Vliegticket duurder na herhaald inloggen op boekingssite

Het kan zo zijn dat je de ene dag herhaarldelijk naar een bepaalde vlucht hebt gezocht, en de andere dag dezelfde vlucht ineens aanzienlijk duurder blijkt te zijn. Dit heeft te maken met een algoritme die in werking treedt, aan de hand van jouw cookies. Kijk je wel erg vaak naar een bepaalde vlucht, dan krikken vliegmaatschappijen de prijs op. Zo kan hetzelfde ticket ineens tientallen euro’s duurder zijn als je een half uur later nog eens kijkt.

Hoe kan je dit voorkomen?

Maak je op internet onzichtbaar. Stel je browser zo in dat de cookies verwijderd worden en start opnieuw op. Dan weten ze niet dat je al eerder belangstelling toonde. Maak gebruik van een adblocker of maak gebruik van een VPN server dan kunnen ze je ook niet aan je IP adres herkennen.Goedkoper via een vliegticketwebsite of direct bij de maatschappij?

Veel vliegticketwebsites (vliegwinkelvliegticketstix, etc.) bieden handige zoekfuncties om de beste vlucht te vinden, maar bieden niet per sé de beste prijs. Probeer bij een concurrent dezelfde vlucht te boeken. Als het boekingsproces door de vergelijkingswebsite wordt afgehandeld, kun je er vanuit gaan dat die site enkele tientjes aan jouw boeking overhoudt. 

Heb je jouw vlucht gevonden via de vliegticketwebsite, kijk dan wat de kosten zijn als je rechtsreeks deze vlucht boekt bij de vliegtuigmaatschappij. Vaak kom je dan goedkoper uit. Maar soms is er een uitzondering via de vliegticketwebsite Skyscanner.

Let goed op wat wel of niet is inbegrepen bij je boeking!

Bij low-budget vliegtuigmaatschappijen is geen koffer inbegrepen en slechts alleen handbagage. De koffer kosten kunnen hoog oplopen afhankelijk welke maatschappij je mee vliegt en soms duurder zijn dan je vliegticket! Tevens als je met je gezin op vakantie gaat en je wilt graag naast elkaar zitten in het vliegtuig kan je dit heel wat extra kosten opleveren.

Reis- en/of annuleringsverzekering los of bij de ticket boeken?

Als je een vliegticket boekt, krijg je als de boeking bijna is voltooid vaak nog even de vraag of je een reis- en/of annuleringsverzekering wilt afsluiten. Is dat slim om te doen of kan je het beter anders aanpakken?

Vliegtuigmaatschappijen bieden verzekeringen aan van verzekeraars en zijn op die manier intermediair. Anders dan een onafhankelijk tussenpersoon, bieden ze geen reisverzekeringen aan van verschillende maatschappijen, maar van de verzekeraar waarmee ze een deal hebben.

Als je tegen het einde van je boeking zit en je ziet de verzekeringen in beeld heb je het idee dat je deze ook écht erbij moeten boeken voor dat stukje zekerheid. Maar controleer eerst de prijs van de aangeboden verzekeringen via de vliegtuigmaatschappij met die van de verzekering maatschappijen rechtstreeks. Het kan namelijk zijn dat het dan goedkoper is. Maar vergeet niet om het überhaupt af te sluiten want de kosten kunnen hoog oplopen als je onverhoopt je vlucht moet annuleren of als je een ongeluk tijdens je reis ervaart!

Flexibel zijn in je vertrek en aankomst loont enorm!

Als je flexibel bent met de dag van vertrek en aankomst kan je dat zo honderden euro’s besparen! Bij bijvoorbeeld Google reizen of Skyscanner kan aangeven dat je flexibele reisdagen wilt inzien. Je ziet dan zo in een overzicht wat de prijs van je reis is als je bijvoorbeeld op een zaterdag of op een donderdag vertrekt.

Let op wanneer jij je ticket gaat boeken.

Klinkt heel raar maar het blijkt dat als je in het weekend een ticket boekt of op bijvoorbeeld een dinsdag de ticketprijzen behoorlijk uiteen kunnen liggen. Ook de periode voor vertrek kan de prijs flink beïnvloeden; boek je tickets minstens 7 maanden of minimaal 6 weken vooraf. Houd er wel rekening mee dat je bij de laatste optie minder keuzes hebt en ook dat er kans is dat jouw gewenste vlucht niet meer beschikbaar is.

Nog meer besparen? Bekijk onze vergelijkers ->