Met een groot label wat voorzien is van de tekst: do not remove this tag, wil Zalando het terugsturen van eenmalig gedragen kleding terugdringen.

Als je nu een jurk bestelt voor een bruiloft, gala of chic diner krijg je daar een weinig subtiele tag bij. Het label is 10 bij 15 centimeter groot, met de waarschuwing ‘als u dit label verwijderd kunt u dit artikel niet meer terugsturen’. Het etiket is expres aan de buitenkant aangebracht, wat vals spelen onmogelijk maakt. ,,Het is een nieuwe regel van het bedrijf, als antwoord op het fenomeen waarbij mensen duurdere kleding bestellen, een dag dragen en dan terug sturen’’ geeft retailexpert Jorg Snoeck aan.

De Duitse online kledingwinkel is zo groot geworden mede dankzij het soepele retourbeleid. ,,Sinds de oprichting van Zalando in 2008 hebben we gratis verzending en retourneren aangeboden, net als de regel, honderd dagen recht op teruggave van het aankoopbedrag voor ongedragen artikelen, geeft Andrea Ricciarell van Zalando aan. ,,NU proberen we het aantal kledingstukken dat terug wordt gestuurd, waarvan de retournering had kunnen worden voorkomen te verminderen, bijvoorbeeld door een betere productomschrijving of presentatie. Of door het plaatsen van het nieuwe grote label.

Zalando geeft aan dat de grote labels een test zijn. De labels worden alleen gebruikt bij vrouwelijke kleding en dan met name bij gelegenheidsjurken, zoals cocktail-, avond- en galajurken. ,,Dit is een test voor het derde seizoen in alle landen’’, aldus Ricciarell, die nog niet kan aangeven of alle kledingstukken die besteld worden straks een groot label krijgen. ,,Dit is de testfase, dus we kunnen nog niet zeggen of het impact heeft op het aantal teruggestuurde bestellingen

Heb jij wel eens wat retour gezonden terwijl het al gedragen was?

Bron: AD