Beide soorten hebben een voorkeur voor een vochtige en warme omgeving, maar zilvervisjes vind je vaker in vochtige ruimtes. Als je in een nieuwbouwwoning zit, is de kans aanwezig dat je last hebt van papiervisjes. Zij komen af op bouwvocht in het cement. De beestjes zijn actief in het donker.

 

  1. Een vochtige doek of halve aardappel neerleggen.

Vang de beestjes door een vochtige doek of halve aardappel neer te leggen. Als je ziet dat de insecten zich hebben verzameld, doe dan de doek of aardappel in een plastic zak en sluit deze af.

 

  1. Spinnen laten zitten!

Spinnen eten beide soorten ‘visjes’. Vooral de trilspin – die een onregelmatig web op de grond maakt – vindt het een lekker maaltje!

 

  1. Pas op met (‘biologische’) sprays!

Heb je echt veel last van de insecten? Wees erg terughoudend met het gebruik van sprays. In de spuitbussen zitten vaak pyrethroïden. Die stof is schadelijk voor kinderen, bijen en waterleven. Schakel bij grote overlast een professionele bestrijdingsdienst in.

 

Voorkomen is beter dan genezen! Hoe maak je je huis onaantrekkelijk voor zilver- en papiervisjes?

  1. Goed ventileren, Zorg dat de woning niet (te) vochtig is (repareer lekkende afvoerplekken, overweeg vloer- of bodemisolatie als je kruipruimte vochtig is), zilvervisjes overleven niet bij een luchtvochtigheid lager dan vijftig procent.
  2. Dicht naden en kieren;
  3. Doe oud papier in afsluitbare plastic boxen;
  4. Breng behang naadloos aan, papiervisjes kruipen er graag achter.
  5. Check regelmatig of boeken en schilderijen geen schade hebben als ze op warme plaatsen staan;
  6. Houd de temperatuur van ruimtes waar je weinig bent (bijvoorbeeld de zolder) laag, zo voorkom je dat papiervisjes zich makkelijk vermenigvuldigen. Bij 20 graden of kouder komen eitjes niet meer uit (maar kunnen ze nog wel overleven).